TY - JOUR ID - 40681 TI - بررسی تأثیر عوامل فیزیکوشیمیایی آب بر زیست‏‌فراهمی، میزان سمیت و سطح اثرگذاری نانو ذرات فلزی در اکوسیستم‏‌های آبزی JO - آب و توسعه پایدار JA - JWSD LA - fa SN - 2423-5474 AU - رادخواه, علیرضا AU - صادقی نژاد ماسوله, اسماعیل AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - پژوهشکده آبزی‌پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 8 IS - 2 SP - 71 EP - 90 KW - نانو ذرات فلزی KW - زیست‏ فراهمی KW - سمیت KW - مواد آلی KW - سیستم‌‏های آبزی DO - 10.22067/jwsd.v8i2.1019 N2 - پرورش آبزیان به‏ عنوان یک صنعت در حال رشد در جهان شناخته می‏‌شود. این صنعت مهم تأمین کننده مواد غذایی و درآمد جوامع محلی است. از این‏‌رو، نقش مهمی در پیشرفت اقتصادی کشورها ایفا می‌‏کند. تاکنون فناوری نانو به ‏عنوان یک دانش نوظهور در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار گرفته است که از جمله آن‏ها می‌‏توان به بخش آبزی‏‌پروری اشاره کرد. یکی از جلوه‌‏های فناوری نانو در صنعت آبزی‏‌پروری کاربرد نانو ذرات فلزی می‌‏باشد که با هدف تغذیه آبزیان، بهبود کیفیت آب و کنترل بیماری‏‌ها انجام می‏‌گیرد. اگرچه این مواد کاربرد گسترده‏ای در بخش آبزی‏‌پروری دارند، اما افزایش تولید و استفاده از آن‏ها نگرانی‏‌های زیادی در مورد سمیت بالقوه برای سلامت انسان و محیط‏زیست ایجاد کرده است. تاکنون تحقیقات متعددی در رابطه با تاثیرات سمی نانو ذرات فلزی در محیط‏‌های آبزی صورت گرفته است، اما نقش عوامل محیطی در میزان سمیت این مواد کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر به ‏منظور بررسی اثر برخی از فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب-درجه حرارت، شوری، میزان اکسیژن، سختی آب، میزان اسیدیته (pH) و ترکیبات آلی-بر زیست ‏فراهمی، میزان سمیت و سطح اثرگذاری نانو ذرات فلزی در اکوسیستم‏‌های آبزی انجام شد. یافته‏‌های به ‏دست آمده نشان داد، فاکتورهای مورد نظر نقش موثری در کاهش یا افزایش سطح تاثیرگذاری مواد آلاینده در سیستم‏‌های آبی دارند، بنابراین لازم است اهمیت و اثربخشی این فاکتورها در مطالعاتی که با هدف ارزیابی سمیت نانو ذرات انجام می‏‌شود، مورد توجه قرار گیرد. UR - https://jwsd.um.ac.ir/article_40681.html L1 - https://jwsd.um.ac.ir/article_40681_9319a2eeabacb0d55904bfa3458e17c5.pdf ER -