Check the traces of cucumber

Document Type : Technical paper

Author

MSc Economical science, Faculty of Humanities, Ilam University, Ilam, Iran

Abstract

Today, the issue of water shortage has become a major challenge in Iran. Since the agricultural sector has a high share in water consumption in order to increase population and food supply, so the study of water footprint that indicates the volume of water that directly or indirectly to produce goods or provide any services Consumed has significant potential to help water management in agriculture. In this study, water footprint in cucumber production from 1394 to 1398 using AGWAT software in 4 areas of Darhshahr city, Ilam province, which have the highest area under cultivation and export of cucumber is investigated it placed. The results showed that in Faryab lands of the four studied parts, Ermo rural district, Abbas Abad rural district, Chamjab village and Darhshahr center, the share of green, blue, gray and white water footprints were 16%, 20%, 20%, 25%, respectively. Percentage of total water footprint in cucumber production in Darhshahr city. In the study, the average total water footprint in Faryab lands is about 9,684 cubic meters per ton. Therefore, according to the trend of water footprint in the study areas, the replacement of new irrigation methods, including; Drip irrigation with low wastage and higher efficiency is recommended instead of flood irrigation in cucumber cultivation in these areas.

Keywords


اویسی، ف.، فتاحی اردکانی، ا. و فهرستی ثانی، م. 1398. بررسی آب مجازی و ردپای اکولوژیک آب در محصول گندم آبی استان اصفهان. مجله علوم آب و خاک، ۲۳(۱): ۸۷-۹۹.
پیری، ح. و سارانی، ر. 1398. بررسی بهره‌وری اقتصادی محصولات کشاورزی استان سیستان و بلوچستان با رویکرد ردپای آب. تحقیقات آب و خاک ایران، 51(5): 1093-1104.
خلیلی، ط.، سرائی تبریزی، م.، بابازاده, ح. و رمضانی اعتدالی، ه. 1398. مدیریت منابع آب محصولات زراعی استان قم با استفاده از مفهوم رد ‏پای آب. اکوهیدرولوژی، 6(4): 1109-1119.
رمضانی اعتدالی، ه.، شکوهی، ع. و مجتبوی، س، ا. 1395. بهره‌گیری از مفهوم ردپای آب مجازی در تولید محصولات اصلی برای عبور از بحران آب منطقه قزوین. آب و خاک، 31(2): 422-433.
رمضانی اعتدالی، ه. و آبابایی، ب. 1395. برآورد اجزاء ردپای آب مجازی در تولید جو در مقیاس ملی و استانی. پژوهش آب در کشاورزی، 30(3): 431-443.
رحیمی پور انارکی، م. ر.، محمدی، ع.، رفیعیان، م.، ارجمندی، ر. و کریمی، س. 1399. ارزیابی آب مجازی و ردپای آب محصولات کشاورزی (شهرستان، قلعه گنج). فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک، 11(41): 152-168.
زینی‌وند، ن. و غدیری، ا. 1397. بررسی چگونگی مصرف و بهره‏وری آب در محصولات زراعی شهرستان دره‏‌شهر. نشریه علمی و مهندسی آب، 8(22): 57-65.
صادقی، س. ک.، کریمی تکانلو، ز.، متفکر آزاد، م.، ع.، اصغرپور قورچی، ح. و اندایش، ی. 1394. سنجش ردپای آب بخش‌های اقتصادی در ایران با رهیافت ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM). مجله علمی پژوهشی اقتصاد مقداری، 11(3): 81-111.
علیقلی نیا، ت.، رضایی، ح.، بهمنش، ج. و منتصری، م. 1395. تخمین و ارزیابی ردپای آب آبی و سبز محصولات عمده مورد کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه. نشریه پژوهش‌‏های حفاظت آب و خاک، 23(3): 337-344.
علیقلی‌نیا، ت.، رضایی، ح.، بهنمش، ج. و منتصری، م. 1396. مطالعه شاخص ردپای آب برای محصولات غالب مورد کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و ارتباط آن با مدیریت آبیاری. نشریه دانش آب و خاک، 27(4): 37-48. 
کمالی علی آباد، ک.، زارع احمد آبادی، ع.ر. و عربی علی‌آبادی، ف. 1397. ارزیابی آب مجازی مصرفی در خیار سبز گلخانه‌‏ای (استان یزد). کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران. دانشگاه یزد، انجمن علوم و مهندسی منابع آب ایران، شهر یزد.
گلابی، م. ر.، رادمنش، ف.، آخوندعلی، ع.م. و نیک سخن، م.ح. 1398. انتخاب منطقۀ مناسب در تولید گندم با استفاده از مفهوم رد پای آب و روش‏های تصمیم‌‏گیری اجتماعی (مطالعه موردی: استان اصفهان). اکوهیدرولوژی، 6(4):1045-1054.

Arabi A., Alizadeh A., VahabRajaee Y., Jam K. and Niknia N. 2012. Agricultural Water Foot Print and Virtual Water Budget in Iran Related to the Consumption of Crop Products by Conserving Irrigation Efficiency. Journal of Water Resource and Protection, 4(5): 318-324.
Allen R.G., Pereira L.S., Raes D. and Smith M. 1998. Crop evapotranspiration-Guidelines for computing crop water requirements-FAO Irrigation and drainage paper 56. Fao, Rome, 300(9): D05109.‏
Dasilva V. D. P. R., De Oliveira S. D., Hoekstra A. Y., Dantas Neto J., Campos J. H. B., Braga C. C. and De Holanda R. M. 2016. Water footprint and virtual water trade of Brazil. Water, 8(11): 517.
Hoekstra A. Y. 2003. Virtual Water Trade: Proceedings of the International Expert Meeting on Virtual water trade, Delft, The Netherlands, 12-13 December 2002, Value of water Research Report Series No.12, UNESCO-IHE, Delft, The Netherlands.
Hoekstra A. Y. and Chapagain A. K. 2011. Globalization of water: Sharing the planet's freshwater resources. John Wiley and Sons.‏
Hoekstra A. Y., Chapagain A. K., Aldaya M. M. and Mekonnen M. M. 2011. The water footprint assessment manual: setting the global standard, water Footprint Network, Enschede, the Netherlands.
Kalvani S. R., Sharaai A. H., Abd Manaf L. and Hamidian A. H. 2019. Water footprint of crop production in Tehran province. Planning Malaysia, 17(10):122-132.
Karandish F., Hogeboom, R. J. and Hoekstra A. Y. 2021. Physical versus virtual water transfers to overcome local water shortages: A comparative analysis of impacts. Advances in Water Resources, 147: 103811.‏
Kahramanoğlu İ., Usanmaz S. and Alas T. 2020. Water footprint and irrigation use efficiency of important crops in Northern Cyprus from an environmental, economic and dietary perspective. Saudi journal of biological sciences, 27(1): 134-141.‏
Nikolaou G., Neocleous D., Christou A., Polycarpou P., Kitta E. and Katsoulas N. 2021. Energy and Water Related Parameters in Tomato and Cucumber Greenhouse Crops in Semiarid Mediterranean Regions. A Review, Part I: Increasing Energy Efficiency. Horticulturae, 7(12): 521.‏
Trottier J. and Perrier J. 2017. Challenging the coproduction of virtual water and Palestinian agriculture. Geoforum, 87: 85-94.‏
Zhang C. and Anadon L. D. 2014. A multi-regional input–output analysis of domestic virtual water trade and provincial water footprint in China. Ecological Economics, 100: 159-172.
CAPTCHA Image