Sustainable Food Security with the Help of Sustainable Aquaculture Using Modern Aquaculture Systems (part 1): The Role of Upstream Laws and Documents

Document Type : Review Article

Authors

1 Assistant Professor, Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources and Environmnet, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Agricultural Research, Education and Extension Organization Center, Khorasan Razavi, Mashhad, Iran

3 Ph.D Student, Department of Fisheries, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Abstract

Formulation of suitable strategies in the agricultural sector, considering the limitations of water resources, can ensure the food security of the country and reduce the country's food needs abroad. Aquatic production, as a healthy and nutritious protein source, can play an important role in employment, providing health and sustainable food security for society. In this regard, the use of modern aquaculture systems that have high productivity and less water consumption can be very valuable in achieving sustainable aquaculture. In this article, while investigating the current situation of aquaculture in the world, the amount of aquaculture production in our country will be presented. We will also discuss the role and importance of aquaculture in achieving sustainable food security. Finally, in addition to reviewing the tasks and performance of the Iranian Fisheries Organization in the sixth economic, social and cultural development program of the country, the obstacles to achieving the goals of development programs in the field of aquaculture in Iran will be discussed. 

Keywords

Main Subjects


اسفندیاری، چ. و میرعباسی، س. 1391. نقش سازمان ملل در تحقق امنیت غذایی در جامعه جهانی. علوم غذایی و تغذیه، 9(2): 91-103. https://www.sid.ir/paper/143311/fa
اسمعیلی، س. 1401. واکاوی سند برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به منظور دستیابی به توسعه پایدار سازگار کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست. تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده، 13(2): 1-9. doi: 10.30495/jrnr.2022.69964.10266
حسین‌جانی، ع.، صیاد بورانی، م. و سهرابی، ت. 1396. اهمیت انتخاب مکان مناسب و ظرفیت سنجی در سرمایه گذاری های توسعه آبزی پروری در قفس های دریایی. پنجمین کنفرانس ماهی شناسی ایران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، بابل، ایران.
خانجانی، م. و جمال الدینی، ا.  1399. سیستم آکواپونیک: سیستمی در جهت تولید آبزی پروری پایدار و مصرف بهینه آب. دومین همایش ملی راهبردهای مدیریت منابع آب و چالش‏های زیست‏‌محیطی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری. ایران.
زاهدی، س.، اکبرزاده، آ.، مهرزاد، ج.، نوری، ا. و هرسیج، م. 1399. مقایسه پارامترهای رشد، هورمون کورتیزول و بیان ژن‌های مرتبط با استرس و رشد ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum 1972) در دو سیستم باز و بازگردشی. نشریه علمی پژوهشی پژوهش‍‌های ماهی نشریه علمی پژوهشی پژوهش‏‌های ماهی‌شناسی کاربردی، 7(3): 109-124. https://jair.gonbad.ac.ir/article-1-570-fa.html 
سازمان برنامه و بودجه کشور. 1399. گزارش عملکرد قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سال‏های 1398 – 1396.
سازمان شیلات ایران، 1400. سالنامه آماری شیلات ایران، تهران. ایران.
سید حمزه، ش. و دماری، ب. 1396. مدل مفهومی امنیت غذا و تغذیه در ایران. مجله مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، 4(3): 223-237. Available: https://sid.ir/paper/253854/fa
صادقی، ح. و شکوری، آ. 1401. نقش آبزی پروری در امنیت غذایی کشورها، هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران، مرکز بین‏المللی همایش‏ها و سمینارهای توسعه پایدار علوم جهان اسلام، تهران. ایران.
عبدالحی، ح. و عسگری، ر. 1399. واکاوی آخرین وضعیت آبزی پروری جمهوری اسلامی ایران. مجله پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 5(2): 190-205.  https://srj.asnr.ias.ac.ir/article_115174.html
کلاهدوز، ف. و نجفی، ف. 1391. سامانه ملی پایش امنیت غذا و تغذیه در ایران و تدوین اولین نفشه وضعیت امنیت غذایی در کشور (پژوهش سمپات)، وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی، معاونت بهداشت، دفتر بهبود تغذیه جامعه. تهران، ایران.
مرتضوی، س. م. 1391. بررسی امنیت غذایی در ایران. انجمن مستقل مهندسی اقتصاد کشاورزی. دانشگاه پیام نور گلپایگان.
مرکز پژوهش‏‌ها مجلس شورای اسلامی. 1400. بررسی عملکرد دولت. 5- بخش کشاورزی و منابع طبیعی (17498).
وزیرزاده، آ. 1396. پرورش تیلاپیا در ایران: ناجی آبزی‌پروری یا مخرب محیط‏زیست. شیل، 5(3): 104-110. Available: https://journals.ut.ac.ir/article_64724.html

Arakkal Thaiparambil N. and Radhakrishnan V. 2022. Challenges in achieving an economically sustainable aquaponic system: A review. Aquaculture International, 30: 3035–3066. doi.org/10.1007/s10499-022-00946-z
Boyd C.E., D'Abramo L.R., Glencross B.D., Huyben D.C., Juarez L.M., Lockwood G.S., McNevin A.A., Tacon A.G., Teletchea F., Tomasso Jr, J.R. and Tucker C.S. 2020. Achieving sustainable aquaculture: Historical and current perspectives and future needs and challenges. Journal of the World Aquaculture Society, 51(3): 578-633. https://doi.org/10.1111/jwas.12714
De Zeeuw H., Van Veenhuizen R. and Dubbeling M. 2011. The role of urban agriculture in building resilient cities in developing countries. The Journal of Agricultural Science, 149(S1): 153-163. doi.org/10.1017/S0021859610001279
Ebeling J.M. and Timmons M.B. 2012. Recirculating aquaculture systems. Aquaculture production systems. Kentucky State University. Frankfort, Kentucky, USA. DOI: 10.1002/9781118250105.ch11
FAO. 2018. The State of World Fisheries and Aquaculture 2018: Meeting the sustainable development goals. Rome, Italy. 
FAO. 2020. The state of World Fisheries and Aquacalture 2020: sustainability in action. Rome, Italy.
FAO. 2022. The state of World Fisheries and Aquacalture 2022: sustainability in action. Rome, Italy.
Khanjani M.H. and Sharifinia, M. 2020. Biofloc technology as a promising tool to improve aquaculture production. Reviews in aquaculture, 12(3): 1836-1850. doi.org/10.1111/raq.12412
Khanjani M.H., da Silva L.O.B., Fóes G.K., do Nascimento Vieira F., Poli M.A., Santos M. and Emerenciano M.G.C. 2023. Synbiotics and aquamimicry as alternative microbial-based approaches in intensive shrimp farming and biofloc: Novel disruptive techniques or complementary management tools? A scientific-based overview. Aquaculture, 567: 739273. doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738757
Knowler D. 2007. Environmental economics approaches for the comparative evaluation of aquaculture and other food-producing sectors. In D.M. Bartley, C. Brugere, D. Soto, P. Gerber and B. Harvey (eds.), Comparative assessment of the environmental costs of aquaculture and other food production sectors: Methods for meaningful comparisons. FAO/WFT Expert Workshop, 24–28 April 2006. FAO Fisheries Proceedings. Vancouver, Canada (p. 55–70).
Kurama Y.C. and Hung C.C., 2023. RC Structures with High and Ultrahigh-Performance Materials. Journal of structural engineering, 149(2): 02022003. https://doi.org/10.1061/JSENDH.STENG-12072
Liu H., Li H., Wei H., Zhu X., Han D., Jin J., Yang Y. and Xie S. 2019. Biofloc formation improves water quality and fish yield in a freshwater pond aquaculture system. Aquaculture, 506: 256-269. doi.org/10.1016/j.aquaculture.2019.03.031
Love D.C., Fry J.P., Genello L., Hill E.S., Frederick J.A., Li X. and Semmens K. 2014. An international survey of aquaponics practitioners. PloS one, 9(7): e102662. doi.org/10.1371/journal.pone.0102662
Papatryphon E., Petit J., Kaushik S.J. and Van Der Werf H.M. 2004. Environmental impact assessment of salmonid feeds using life cycle assessment (LCA). AMBIO: A Journal of the Human Environment, 33(6): 316-323. doi.org/10.1579/0044-7447-33.6.316
Parker R.W. and Tyedmers P.H. 2012. Life cycle environmental impacts of three products derived from wild-caught Antarctic krill (Euphausia superba). Environmental science and technology, 46(9): 4958-4965. doi.org/10.1021/es2040703
Tacon A.G., Metian M. and McNevin A.A. 2022. Future feeds: suggested guidelines for sustainable development. Reviews in Fisheries Science and Aquaculture, 30(2): 135-142. doi.org/10.1080/23308249.2020.1860474
The WorldFish Center. 2011. Blue frontiers: managing the environmental costs of aquaculture. The WorldFish Center. Penang, Malaysia.
Vormedal I. 2017. Corporate Strategies in Environmental Governance: Marine harvest and regulatory change for sustainable aquaculture. Environmental Policy and Governance, 27(1): 45-58. doi.org/10.1002/eet.1732
Wilfart A., Prudhomme J., Blancheton J.P. and Aubin J. 2013. LCA and emergy accounting of aquaculture systems: Towards ecological intensification. Journal of environmental management, 121: 96-109. doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.01.031
Yep B. and Zheng Y. 2019. Aquaponic trends and challenges–A review. Journal of Cleaner Production, 228: 1586-1599. doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.04.290
CAPTCHA Image
Volume 10, Issue 1 - Serial Number 27
Water and food security in the 7th plan of land development and preparation
June 2023
Pages 27-36
  • Receive Date: 26 March 2023
  • Revise Date: 03 June 2023
  • Accept Date: 07 June 2023