با همکاری انجمن هیدرولیک ایران
دوره 11 (1403)
دوره 10 (1402)
شماره 4
کم‌آبی و پایایی
شماره 3
حکمرانی سیل از «مهار توسط دولت» تا «تاب‌آوری جوامع محلی»
شماره 2
حل مشکل آب در پیوند با انرژی
شماره 1
امنیت آبی و غذایی در برنامه هفتم توسعه و آمایش سرزمین
دوره 9 (1401)
دوره 8 (1400)
دوره 7 (1399)
دوره 6 (1398)
دوره 5 (1397)
دوره 4 (1396)
دوره 3 (1395)
دوره 2 (1394)
دوره 1 (1392)
آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
سرمقاله و یادداشت کوتاه: امنیت آبی و امنیت غذایی در قانون برنامه هفتم توسعه

حسین انصاری؛ اسکندر زند

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402

چکیده
  سرمقاله:ارزیابی جایگاه امنیت آبی و امنیت غذایی در قانون برنامه هفتم توسعه حسین انصاری/ عضو هیئت تحریریه یادداشت کوتاه:امنیت غذایی در برنامه هفتم توسعه اسکندر زند/ استاد موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با همکاری علی اکبر باغستانی/ استادیار موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
امنیت آبی و غذایی در برنامه‏‏‌ریزی اکولوژیک (با تأکید بر چالش اکوسیستمی و رویکرد همبستی در تدوین برنامه هفتم)

محمود مهام

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 1-10

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2304-1234

چکیده
  پرسش از امنیت، پرسشی بنیادین از پی‏ریزی بقاء و از زیست (ساختار-کارکرد- عملکرد سامانه‌‏های حیات) می‏‌باشد. آب و غذا برای حیات، استقلال و تعامل هر جامعه‏‌ای ضرورتی استراتژیک (زمینی-خاکی، گیاهی-دامی، اجتماعی-اقتصادی) است. بنابراین با پرسشی زیستی و اکولوژیک (جستجو بر پایه پیوند حوزه‏‌‏های طبیعی و اجتماعی) روبه‌‏رو هستیم. ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
واکاوی اسناد بالادستی آب در برنامه‌های سوم و چهارم توسعه با رویکردی میان رشته‌‏ای (بازه زمانی: 1379-1388)

لیلی بنیاد؛ اکبر زارع شاه آبادی

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 11-26

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2304-1229

چکیده
  همواره مدیریت منابع آب نقش مهمی در ادامه زندگی انسان داشته است. هر کجا آب وجود داشته، آبادی هم شکل گرفته است. تحلیل قوانین، برنامه‌‏ها و سیاست‏گذاری‌ها و دستورالعمل‏‌ها در حوزه آب از موضوعاتی است که توجه زیادی را در میان صاحب‏‌نظران علوم انسانی به سمت خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر تحلیل گفتمان اسناد بالادستی آب در بازه ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
امنیت غذایی پایدار به کمک آبزی‏‌پروری پایدار با استفاده از سامانه‏‌های نوین آبزی‏‌پروری (قسمت اول): نقش قوانین و اسناد بالادستی

سعید زاهدی؛ محسن برخوردار؛ مجید طاهرپور

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 27-36

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2303-1228

چکیده
  تدوین استراتژی‌‏های راهبردی در بخش کشاورزی با‏توجه‌‏به محدودیت‏‌های منابع آبی، می‌‏تواند امنیت غذایی کشور را تأمین و از نیاز غذایی کشور به خارج بکاهد. تولید آبزیان به‏‏‌عنوان یک منبع پروتئینی سالم و مغذی، می‌‏تواند نقش مهمی در اشتغال، تامین سلامت و امنیت غذایی پایدار جامعه بازی کند. در این راستا، استفاده از سامانه‌‏های ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
بررسی پیامدهای تغییر اقلیم بر امنیت آبی در ایران

آذر زرین؛ عباسعلی داداشی رودباری

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 37-44

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2301-1210

چکیده
  امنیت آبی شامل استفاده پایدار و حفاظت از سامانه‏‌های آبی، حفاظت در برابر مخاطرات مرتبط با آب، توسعه پایدار منابع آب و حفاظت از عملکردها و خدمات آب برای انسان و محیط‌‏زیست است. جهت بررسی امنیت آبی در دهه‏‌های گذشته از مدل امنیت آبی WSIM-GLDAS و جهت بررسی آب ذخیره در دسترس از داده‏‏‌های ماهواره GRACE استفاده شد. سپس یک مدل همادی با ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
ارزیابی شاخص فقر آب کشاورزی استان همدان و شناسایی مولفه‌های بحرانی

عاطفه دماوندی؛ حشمت اله سعدی؛ کریم نادری مهدیی؛ عاطفه ملکیان

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 45-56

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2207-1165

چکیده
  باتوجه‌‏به افزایش جمعیت، محدود بودن ظرفیت منابع آبی و تغییر اقلیم بروز خشکسالی اجتناب ناپذیر خواهد بود، این مهم سبب ایجاد حساسیت متخصصان توسعه درباره این منبع حیات بخش و تنظیم چهارچوب عرضه منابع آبی شده است. در این راستا بهره‌گیری شاخصی چند‌ بعدی در قالب پنج محور اصلی در برگیرنده منابع، دسترسی، مصرف، ظرفیت و محیط‏زیست، به‏‏‌منظور ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
اعتبارسنجی مدل‌های انتگرالی و آشفتگی برای پساب شور تخلیه‌شده در محیط آبی

وحید بابایی نژاد؛ بابک خورسندی

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 57-66

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2210-1186

چکیده
  با کاهش منابع طبیعی آب‏‌شیرین، فعالیت کارخانه‌‏های آب‌‏شیرین‏‌کن در حال افزایش است. پساب این کارخانه‏‌ها بلافاصله به محیط دریا بازگردانده می‏‏‌شود. پساب تولیدی مواد شیمیایی و نمک بسیار زیادی دارد که در صورت تخلیه نامناسب باعث برهم زدن تعادل محیط‌‏زیست دریا می‏‌شود. استفاده از مدل‏‌های عددی برای بررسی روش‌‏های ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
کاربرد ارزیابی چرخه عمر بر آب و محیط‏زیست

حسنا شفائی؛ کاظم اسماعیلی

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 67-76

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2211-1189

چکیده
  یکی از اهداف ارزیابی چرخه عمر، تصمیم‌‏گیری محیط‏زیستی در مورد پاک‏سازی محل‌‏های آلوده، آب‏‌های آلوده و احیای آب با روش‌‏های مختلف است. مشکلات کمبود آب به دلیل کاهش بارندگی، افزایش جمعیت، کاهش منابع آب و عدم وجود چارچوب قانونی برای مدیریت آب جدی‌تر می‌شود. بنابراین، تجزیه و تحلیل مناسب آثار و نتایج روش‌‏های مورد استفاده ...  بیشتر

مدیریت آب و اقتصاد
مدیریت توأم آب ‌زیرزمینی – خشکسالی: مروری بر تجارب کالیفرنیا

نجمه گازر حبیب آبادی؛ هاشم درخشان

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 77-86

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2302-1219

چکیده
  کشور ایران در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک واقع شده، که بخش بزرگی از نیازهای آبی آن از منابع آب زیرزمینی تأمین می‏شود. در دوره‌های خشکسالی شدید و طولانی‌مدت که امکان تأمین آب از منابع آب سطحی وجود ندارد؛ آب زیرزمینی یگانه منبع تأمین آب خواهد بود. عدم توجه به مدیریت تقاضا و کنترل اضافه برداشت می‌تواند تنش آبی ایجاد شده را با کاهش ذخیره ...  بیشتر

مدیریت آب و اقتصاد
ارزشگذاری مشروط کیفیت آب آشامیدنی شهر دهلران

علی سایه میری؛ آرزو چراغی؛ عبدالله شایان؛ اردشیر سلیمانی

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 87-98

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2208-1171

چکیده
  برخورداری از آب آشامیدنی سالم، بزرگترین کلید سلامت عمومی است. در طول تاریخ بشر، آب به‌عنوان اساسی‌ترین جز بقا شناخته شده و از آن به‏ عنوان اکسیر نادر زندگی یاد شده است. هدف اصلی این مقاله برآورد ارزش اقتصادی کیفیت آب خانگی شهر دهلران با استفاده از روش ارزش‌گذاری مشروط (CVM) است. روش نمونه‌گیری به‌صورت تصادفی ساده انجام شد، تعداد ...  بیشتر

آبیاری و کشاورزی
اثر عصاره کنوکارپوس بر مقاومت اسفناج به تنش خشکی

معصومه فراستی؛ علی نخزری مقدم؛ ابراهیم غلامعلی پور علمداری؛ متینه رجب نیا

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 99-104

https://doi.org/10.22067/jwsd.v10i1.2211-1190

چکیده
  به ‎منظور بررسی اثر عصاره کنوکارپوس بر مقاومت اسفناج به تنش خشکی آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با دو تکرار در سال زراعی 1400-1399 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس انجام شد. عامل‌های مورد بررسی شامل تنش خشکی در پنج سطح (10، 20، 30، 40 و 50 درصد تخلیه مجاز) و عصاره کنوکارپوس در پنج سطح (0، 2، 4، 6 و 8 درصد) بود. ...  بیشتر

آب، اکوسیستم و محیط‌زیست
یادداشت تحلیلی: امنیت آبی و نقش آن در امنیت غذا

سیده محدثه طاهری

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 105-116

چکیده
  ناکافی بودن منابع آب برای تأمین نیازهای تولید مواد غذایی موضوع بسیار مهمی است که در آینده بر اهمیت آن افزوده خواهد شد. اگر منابع آب تجدیدپذیر محلی سبز (در خاک) و آب آبی (در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها، مخازن، سفره‌های زیرزمینی) برای تولید یک منبع غذایی مرجع (شامل 3000 کیلوکالری نیاز روزانه که محصولات حیوانی 20 درصد آن را در برگیرد). برای همه ...  بیشتر

مدیریت آب و اقتصاد
یادداشت تحلیلی: هفده سؤال حکمرانی آب

مهدی فصیحی هرندی

دوره 10، شماره 1 ، خرداد 1402، صفحه 117-119

چکیده
  امروزه واژه حکمرانی به یکی از پرکاربردترین اصطلاحات در سیاست‌گذاری تبدیل شده است. بخشی از جذابیّت آن در این است که مفهوم حکمرانی به نوعی نشان‌دهندۀ تضعیف دیدگاه‌های دولت‌محور از قدرت و هدایت سیاست‌ها به سمت اجتماع محوری حکومت است. بخش دیگری از این جذابیت این است که «حکمرانی» بازیگران خصوصی و جامعه مدنی را به‌عنوان منابع ...  بیشتر